Logo Araslövs Dykförening

Araslövs DykFörening

Dykning är en sport som innehåller flera olika delar, några exempel är fridykning, apnea, undervattensrugby och sportdykning. Den sistnämnda är kanske det mest kända inom denna undervattenssport, och det som flest är nyfikna på. Att få sportdyka på öppet vatten kräver utbildning, läs mer på Kurser. Många sportdykare tycker att utövandet ger dem en frihetskänsla, eller så är de väldigt nyfikna och förtjusta i undervattenslivet.

Undervattensrugby är en relativt våldsam sport som, föga förvånande, spelas under vattenytan. Det fungerar som vilket klassiskt bollspel som helst, med ett mål placerat på botten var sida av bassängen. Bollen är tung, och sjunker därmed till botten vid spelandet. Spelet pågår alltså till största del på botten. Spelarna är utrustade med "den lilla utrustningen", som används vid fridykning. Den lilla utrustningen består av mask (cyklop), snorkel och fenor.

Fridykning handlar till stor del om att kunna dyka så långt ner, under så lång tid som krävs för att kunna titta på det man vill. För att klara detta behövs en del träning.

Först krävs träning för att vänja sig vid utrustningen, sedan krävs det även simträning under vattnet och träning i att hålla andan. Det krävs även träning i att simma långt ner under vattnet. Träningen för att bli en duktig fridykare kan påminna om Apnea. Apnea handlar om att, med eller utan, den lilla utrustningen simma så långt man kan under vattnet på ett andetag. Det finns i flera olika grenar, till exempel att i bassäng simma så långt som möjligt (sträcka), eller att i öppet vatten simma så djupt som möjligt. Världsrekordet för bassäng-apnea för herrar är 265 meter.

Den stora utrustningen är den som används vid sportdykning, alltså den lilla utrustningen plus tuber, regulator, väst och våt-eller torrdräkt. Det finns även en hel uppsjö med andra verktyg och tillbehör som är mer eller mindre viktiga att använda vid sportdykning. Ett exempel, som är ett måste för säker dykning, är en dykdator. Datorns huvudsakliga uppgift är att varna om det finns risk för den livsfarliga dykarsjukan. Det finns även specialformade knivar, som fästes på överarmen eller vaden och används ifall man skulle fastna i något. Undervattens-ficklampor är också praktiska, och ett måste vid nattdyk.

Tre sportdykare med utrustning, innan dyket
Sportdykare med den stora utrustningen,
redo för att hoppa i.
Dykare i vattnet, klara för dyket.
Här redo för att påbörja dyket.